Samenwerking in de regio

Zorgboerderij De Boer Op is lid van vereniging Zorgcollectief Altena. Dit is een samenwerkingsverband van en voor kleine zelfstandige zorgaanbieders in de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Op de kaart is dit gebied geheten het Land van Heusden en Altena.
Momenteel zijn 13 kleinschalige, zelfstandige zorgorganisaties lid van deze vereniging.
 
Het initiatief hiervoor is in 2012 ontstaan. Enkele kleine zorgaanbieders uit dit gebied volgden de ontwikkelingen in de zorg op de voet. Met een vooruitziende blik wilden zij een pro-actieve houding aannemen richting de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) waarbij de individuele - en groepsbegeleiding via de gemeente zou worden gaan aangeboden in 2015. Hiervoor was het nodig om met de gemeenten rond te tafel te gaan voor afstemming en overleg. Door de handen ineen te slaan werd het juist voor kleine zorgaanbieders haalbaar om met de gemeente tot passende productie-afspraken te komen.
 
In oktober 2014 is door het Zorgcollectief Altena en de 6 Dongemond-gemeenten (Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout) een gezamenlijke basisovereenkomst maatwerkvoorzieningen WMO 2015 ondertekend. Hierdoor is het ook voor ons als zorgboerderij mogelijk om het product Begeleiding (dagbesteding) aan te bieden aan burgers met een geldige indicatie voor ZIN (Zorg in Natura).
 
Naast bovenstaand traject is er de afgelopen tijd binnen Zorgcollectief Altena gewerkt aan een kwaliteitssysteem, waaraan alle leden aan dienen te voldoen. Op deze manier bewaken we elkaars kwaliteit en weten van elkaar dat de dienstverlening voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden door o.a. de gemeenten. Ook wordt er binnen het Zorgcollectief samengewerkt op het gebied van:
- delen van kennis, o.a. door intervisie
- doorverwijzen van cliënten die ergens anders beter geholpen zouden kunnen worden
 
Wilt u meer weten over Zorgcollectief Altena of bent u benieuwd naar welke kleine zelfstandige zorgaanbieders in onze regio lid zijn van deze vereniging? In een persoonlijk gesprek geven wij graag meer informatie. Uiteraard kunt u ook de website bezoeken: www.zorgcollectiefaltena.nl
U komt hier heel gemakkelijk, door op het linkje te klikken op het tabblad "links", verderop op onze site.